Panax Ginseng

De kruidengeneeskunde heeft een snelle comeback in de moderne westerse wereld gemaakt. In vele verre landen zoals China, Indië, Zuid-Amerika, Korea enz. wordt de fytotherapie dagelijks hoofdzakelijk gebruikt om gezond te blijven. Het is aldaar een belangrijk hulpmiddel om symptomen van ongemakken te verlichten en om, gesteund met de lichaamseigen genezende krachten, een goede gezondheid te behouden. Vele symptomen kunnen verlicht worden door er gezonde leefgewoonten op na te houden, waaronder een volwaardige en gezonde voeding, een gezonde ademhaling, lichaamsoefeningen, goede relaties onderhouden, of voldoende rust en ontspanning (b.v. met meditatie, stretching, yoga, tai qi, ....). 
 
Op zoek naar natuurlijke wijzen om lichte ongemakken te verhelpen en om ons energiepeil en onze prestaties te verbeteren is Panax ginseng ongetwijfeld de meest bestudeerde, beschreven en populaire plant in de geschiedenis. In de Oosterse landen wordt Panax ginseng ook genomen vanaf de leeftijd van 40 om het verouderingsproces te vertragen en om gezond te blijven. Panax ginseng wordt b.v. in China al duizenden jaren gebruikt, gecombineerd met andere planten, als revitaliserend middel, zeker bij de ouderen en bij verzwakking door ziekte of in herstelperioden. In de traditionele oosterse geneeskunde is Panax ginseng één van de hoofdingrediënten in honderden kruidenformules die waarschijnlijk door ongeveer de helft van de wereldpopulatie zouden gebruikt worden. De eerste geschreven vermelding van Panax ginseng treft men in de Classic of the Materia Medica van de “goddelijke echtgenoot” (Shen Nung), een legendarische figuur uit de 28ste eeuw v.C., de patroon van de kruidengeneeskunde. In de Ben Cao Gang Mu, de grootste compilatie van Chinese medicinale planten worden vijf “shens” of medicinale wortels beschreven: Ren shen of Sheng shai shen of echte ginseng (Panax ginseng), Sha shen of witte ginseng (Adenophora polymorpha Ledeb.), Xuan shen of zwarte ginseng (Scrophularia oldhami Oliv.), Dan shen of rode ginseng (Salvia miltiorrhiza Bunge - niet te verwarren met de gestoomde Panax ginseng ook rode ginseng genoemd) en Mou shen of purperen ginseng (Polygonum bistorta L.). 
 
Als men het heeft over de ‘echte Ginsengs’ van de genus Panax, dan is Panax ginseng (of Oriental ginseng) de belangrijkste, de meest waardevolle en de krachtigste leverancier van Qi (vitaliteit) voor het lichaam. Qi zorgt voor de regulering en de uitbalancering van de functies van de essentiële lichaamssystemen, waardoor Panax ginseng in de oosterse geneeswijzen als superieur ‘medicijn’ beschouwd wordt. 
 
Zowel de Chinese als de Koreaanse ginseng zijn beiden Panax ginsengs. Maar door de ideale topografische en klimatologische omstandigheden, de gespecialiseerde agronomische en constant evoluerende teelttechnieken, en het verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen, werd de Koreaanse Panax ginseng C.A.Meyer decennia geleden uitgeroepen tot de allerbeste ginseng. De echte kenners en specialisten in China, Japan, USA en Europa blijven nog steeds hun voorkeur geven aan de Koreaanse ginseng.
 
Men maakt een onderscheid tussen de witte Panax ginseng (de gepelde en gedroogde wortel) en de rode Panax ginseng (voornamelijk de  ongepelde gestoomde en daarna gedroogde wortel van de Koreaanse ginseng). Door de hoge kwaliteit en de hoge kostprijs van de Panax ginseng ging de Russische geleerde Israel I. Brekhman rond 1950 op zoek naar een alternatief in de Oost-Russische wouden. Daar vond hij de plant Eleutherococcus senticosus (chinees: Ciwujia). Na 20 jaren onderzoek stelde hij vast dat ook E. senticosus sterke adaptogene eigenschappen vertoonde. De “Siberische ginseng” E. senticosus komt uit de bredere ginsengfamilie Araliaceae. Panax ginseng en de Eleutherococcus senticosus  b.v. worden adaptogenen van de eerste generatie genoemd. Een adaptogeen  verhoogt het aanpassingsvermogen van het lichaam en heeft een homeostatisch (normaliserend) effect op het organisme en op de weerstand van het lichaam bij ongunstige invloeden van schadelijke factoren van fysieke, chemi-sche of biologische aard, zonder toxisch te zijn: indien een lichaamsparameter te hoog is dan zal het adaptogeen deze naar beneden brengen tot een normaal niveau, en vice-versa. De meeste adaptogenen werken versterkend en beschermend tegen stress in verschillende situaties: bestrijden van een verzwakking ontstaan door stress, de energievoorziening van onze cellen optimaliseren, de cellen ondersteunen in de eliminatie van toxische metabolische nevenproducten, anabool effect (body-builders), efficiënter zuurstofgebruik door het lichaam en een optimalisering van de regulatiesystemen van ons bioritme. 
 
Er zijn steeds meer studies die aantonen dat de originele Koreaanse INSAM Panax ginseng C.A.Meyer farmacologische effecten heeft, in het bijzonder voor een gerichte therapie middels preparaten met gestandaardiseerde extracten. De werkzame bestanddelen: in de Koreaanse Panax ginseng zijn de belangrijkste inhoudsstoffen de ginsenosiden Rb1 en Rg1 (dit zijn saponinen), daar waar in de Eleutherococcus senticosus de werkzame inhoudsstoffen eleutherosiden genoemd worden (ook saponinen). 
 
 
Panax ginseng is sinds 1842 bekend onder de volledige botanische binomiale benaming Panax ginseng C.A.Meyer, naar de Duitse wetenschapper Carl Anton Meyer. Panax komt van het Griekse ‘pan’ (alles) en ‘akos’ (geneesmiddel), dus een allesgenezend middel of panacee. Tenzij het gaat om een raszuivere plant van de genus Panax werd in de USA de benaming “Siberische ginseng” in elk commercieel kruidenpreparaat alsook elk ander gebruik van de term ginseng door de Farm Security and Rural Investment Act of 13 May 2002, (de ‘Farm Bill’) verboden. In het ALTISA-assortiment vindt u zeker een ginsengsupplement geschikt voor het behoud van een optimale vitaliteit en energiepeil. Ontdek zelf hierna welk preparaat u het beste kan helpen en laat je niet verrassen door een plots opkomende futloosheid of vermoeidheid.   
 

Rode ginseng

Rode ginsengwortels worden pas na minstens zes jaren groei geoogst. De wortels worden dan boven een natuurlijke bron van kokende waterdamp gestoomd en krijgen hierdoor de typische bruinrode kleur. Door deze speciale behandelingsmethode blijven de waardevolle inhoudsstoffen (de ginsenosiden) zeer goed behouden.